4 mei 2025
Stille Tocht naar de Eerebegraafplaats te Overveen en Herdenkingsbijeenkomst in gebouw publieke Werken Brouwerskolk te Overveen
Namens de Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal en het gemeentebestuur van Bloemendaal.
4 Mei herdenking 2024 te Bloemendaal
18.00 uur
Begin van de Herdenkingsbijeenkomst in het gebouw van Publieke Werken aan de Brouwerskolkweg 2 te Overveen. Zowel nabestaanden van de gevallenen begraven op de Eerebegraafplaats als belangstellenden
zijn van harte welkom.
18.40 uur
Opstellen stoet voor de Stille Tocht naar de Eerebegraafplaats op de Zeeweg, even voorbij de rotonde op de hoek van de Zeeweg en de Brouwerskolkweg. Voor mensen die niet naar de Eerebegraafplaats kunnen lopen maar wel willen deelnemen aan de twee minuten stilte op de Eerebegraafplaats, staan bussen op het terrein van Publieke Werken. Een bord wijst u de weg naar de bus. De bus brengt u ook weer terug naar het terrein van Publieke Werken, of het station Haarlem.
18.55 uur
Begin Stille Tocht.
20.00 uur
Twee minuten stilte op de Eerebegraaf plaats, waarna het Wilhelmus wordt gezongen. Beide tijdstippen worden ingeleid door een trompetsignaal.
Herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden van de gevallenen begraven op de Eerebegraafplaats en voor belangstellenden op 4 mei 2025
programma, aanvang 18.00 uur:
- Koorzang door Flowerdale Boys Choir
- Opening, Anne-Marie Soeteman-Wolf
- Koorzang door Flowerdale Boys Choir
- Herdenkingstoespraak door Michel Rog, Burgermeester van Bloemendaal
- Koorzang door Flowerdale Boys Choir
- Gemeenschappelijke zang
‘‘Maar éénmaal per jaar is de stilte tot de hemel toe van u vervuld en belijden wij zonder woorden, onze dankbaarheid, onze schuld” (Tot de doden, Ed Hoornik)
De Stille Tocht is bedoeld als eerbetoon aan de gevallenen en als uiting van onze gedachten over vrijheid en vrede. In stilzwijgen en eerbied lopen we samen.
Bereikbaarheid van de Eerebegraafplaats
Zeeweg afgesloten
Om 18.00 uur wordt de Zeeweg ter hoogte van de Militairenweg voor auto’s en fietsen afgesloten. Als u toch per auto of fiets naar de begraafplaats wilt, moet u vóór 18.00 uur gepasseerd zijn.
Slecht ter been
Voor mensen slecht ter been en hun begeleiders verzorgt het NZH-vervoermuseum speciaal vervoer per bus vanaf Publieke Werken, vertrek 18:45 uur, naar de begraafplaats en terug.
U hoeft zich vooraf voor dit vervoer niet aan te melden. Heeft u op de begraafplaats extra hulp nodig (gebruik invalidenopgang), graag vooraf aanmelden, telefoon: 023 – 527 73 66.
Busverbinding
Vanaf 20.30 uur onderhoudt Connexxion een lijnbusdienst van de ingang van de Eerebegraafplaats naar het terrein Brouwerskolkweg en het station Haarlem. De ritprijs is die van een gewone lijndienst.
Contactgegevens
Wilt u deze uitnodiging volgende keer per mail ontvangen? Laat het ons weten.
Email: sjfaunabeheer@gmail.com.
Bereikbaarheid van het gebouw van Publieke Werken
- per fiets: een fietsenstalling is aanwezig;
- per bus: van het station Haarlem met buslijn 81, richting Zandvoort, halte Brouwerskolkweg;
- per trein: tot station Overveen, van daaruit ca. 5 minuten lopen.
Parkeren
Voorafgaand aan de Stille Tocht: op het parkeerterrein van het Sportcomplex Tetterode aan de Tetterodeweg, te bereiken via dorp Overveen (langs Albert Heijn en station Overveen rijden, aan de linkerhand de spoorlijn, links aanhouden, volg de blauwe bordjes: Sportcomplex Tetterode).
De parkeerplaatsen bij het terrein van Publieke Werken zijn gereserveerd voor mensen die slecht ter been zijn en die gebruikmaken van het speciale busvervoer van en naar de Eerebegraafplaats verzorgt door het NZH-vervoermuseum.
In de buurt van de Eerebegraafplaats: op het parkeerterein aan de Zeeweg 84 te Overveen (Bloemendaalse strand) en naar boven lopen (3 km enkele afstand).
De Stille Tocht kent rang noch stand.
Wel wordt onderscheid gemaakt tussen de nabestaanden en de belangstellenden.
- De nabestaanden vormen de eerste groep van de stoet.
- Het middengedeelte op de Eerebegraafplaats is voor de nabestaanden gereserveerd.

Contactgegevens
Postbus 61, 2050 AB Overveen,
tel. 023 – 527 73 66
sjfaunabeheer@gmail.com
Wilt u deze uitnodiging volgende keer per mail ontvangen? Laat het ons weten.
Blijven
Velen vielen hier
dood
in Kennemerzand.
Al bijna mei,
een schot van ver.
Niemand was erbij.
Eenzaam waren zij,
de eenzamen.
Waarom gloeide reeds de zomerzon?
Wie wachtten op hen?
Wie verwachtten deze doden?
Nooit kwamen zij nog thuis.
Ik zie je,
mijn lief
mijn vader,
mijn zoon.
Wacht op mij…
Hildebrand de Boer
Uit de bundel ‘Voor eeuwig vrij’, 2014.